Prejsť na obsah

Karpálny tunel trápi až 15% Slovákov. Ste v ohrození aj vy?

Karpálny tunel je dlhá uzučká dutina. Sú v nej ukryté šľachy a nervy, vďaka ktorým ovládame palec, ukazovák, prostredník a prstenník. Aj najmenší útlak v tomto priestore môže spôsobiť veľké bolesti až zápal. Môže to byť aj váš prípad?

Čítať ďalej

Predstavte si uzučký tunel, ktorý vedie od ramena cez predlaktie, zápästie až do vnútornej strany dlane. V ňom sú dômyselne pospájané nervy (vrátane mediálneho) a väzivá tak, aby ste dokázali kontrolovať pohyby a mali cit v prstoch s výnimkou malíčka. Tunelu sa hovorí karpálny.

Tento priestor nie je širší ako uško ihly, preto aj najmenší opuch znamená „prekážku“ pri prenášaní vzruchov a fungovaní prstov rúk.

Výstražné signály

Problémy s karpálnym tunelom sa zvyčajne prihlasujú o slovo nečakane a najmä nenápadne. Môže sa to začať ako obyčajné tŕpnutie alebo brnenie ruky.

Potom príde prvá bolesť. Zvyčajne v noci. Spolu s novým dňom však prichádza aj úľava. Žiaľ, len dočasná, pretože noci plné bolesti, ktorá človeka ruší zo sna, sa môžu opakovať.

Ak nastanú nasledujúce situácie, máte istotu, že problém je v karpálnom tuneli:

  • problémy s uchopovaním vecí a hybnosťou prstov
  • vypadávanie predmetov z rúk
  • nešpecifická bolesť, ktorá ide akoby vnútrom celej ruky až k ramenu

Syndróm karpálneho tunela. Ako sa to stalo?

Syndróm karpálneho tunela vzniká v dôsledku zúženia tunela, na ktorý buď tlačia okolité opuchnuté tkanivá, alebo je príčinou zhrubnutie šliach. Tak či onak, vzniká tlak na mediálny nerv, čo sa prejavuje ako bolesť a tiež zhoršená hybnosť prstov.

Podľa údajov zdravotných poisťovní trpí týmto problémom asi 15 % Slovákov. Príčiny vzniku syndrómu karpálneho tunela môžu byť rôzne:

  • genetická predispozícia
  • preťaženie svalov v dôsledku fyzickej námahy (manuálna práca s nástrojom, ovládanie počítačovej myšky, ovládanie smartfónu)
  • tehotenstvo a hormonálne zmeny s ním spojené
  • vek (čím vyšší, tým vyššie riziko syndrómu karpálneho tunela)
  • iné civilizačné ochorenia (porucha štítnej žľazy, cukrovka, reumatoidná artritída)

Prvá pomoc

„Základom liečby je prerušenie fyzickej aktivity a pokojový režim, teda znehybnenie bolestivej lokality. Vhodná je aj aplikácia protizápalovej liečby. Tá má väčšinou aj kombinovaný analgetický účinok – napríklad molekula aceklofenak,“ odporúča ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák, PhD. MPH.

Molekulu aceklofenak obsahuje voľnopredajný Aflamil 15 mg/g krém, ktorý sa dobre rozotiera a rýchlo vstrebáva. Výhodou jeho používania je aj to, že nezaťažuje tráviaci systém a bolesť či zápal sa ním dajú tlmiť dlhodobo.

Pokiaľ bolesti neustupujú po aplikácii bežne dostupných protizápalových liečiv, napríklad krému Aflamil s obsahom účinnej látky aceklofenak, alebo sa po preliečení opätovne objavia po námahe, odporúčam odborné vyšetrenie, rozhodne nabáda lekár.

Čo odhalí diagnostika?

Ak sa problém s karpálnym tunelom nerieši, postupne môže dôjsť až k neschopnosti používať svaly palca. To je skutočne nepríjemné, pretože bez palca vlastne rukou nedokážeme urobiť nič.

Liečba sa rôzni na základe diagnózy od prístrojovej a fyzikálnej fyzioterapie až po operačný zákrok.

Ak problém s vaším karpálnym tunelom nezašiel až tak ďaleko a pomohol pokojový režim a aplikácia krému tlmiaceho bolesť s protizápalovými účinkami, namáhajte ruku s rozumom. „Pri ústupe bolestí zaťažujte postihnutú ruku postupne. Dĺžka času jej šetrenia je od niekoľko hodín až po niekoľko dní,“ uzatvára lekár.

Kde ho kúpiť? 

AFLAMIL 15 mg/g krém kúpite v kamenných lekárňach alebo online.

Kde ho kúpiť?