Prejsť na obsah

Prejavy stresu, ktoré vysiela naše telo

Stresu sa nevyhne nikto z nás. Stal sa súčasťou našich životov. Niektorí ho prežívajú denne a vo veľkej miere. Iní sa naučili s ním pracovať a nemá na ich život až taký dosah. Či už je to strach z nesplnených očakávaní v práci, v domácnosti alebo v partnerskom vzťahu, z času na čas nám stres vhupne do života.

Čítaj viac

Pozitívny stres

Stres nemusí byť len negatívny. Vedci označujú pozitívny stres termínom eustres. Ten nás dokáže motivovať k vyššiemu výkonu a pomáha prekonávať prekážky. Pre náš život je potrebný.

Negatívny stres

Ak sa pozitívny stres preklopí do požiadaviek, ktoré nedokážeme spĺňať, stane sa z neho klasický pulzujúci stres, ako ho všetci poznáme. Mnoho ľudí ho popisuje ako tlak alebo záťaž, prípadne ako neprimerané napätie a duševnú nerovnováhu.

www.istockphoto.com

Fyziologické prejavy stresu

Predstavte si, že sa dostanete do vypätej situácie, ktorú potrebujete v krátkom čase vyriešiť. Zvýši sa vám hladina stresového hormónu kortizolu, začnete rýchlejšie dýchať, potia sa vám dlane a začne vás bolieť hlava.

Môže sa objaviť aj:

– stuhnutie a bolesť svalstva na chrbte a krku,
– nechutenstvo, prípadne iné žalúdočné a tráviace problémy,
– problémy so spánkom,
– neprimerané priberanie,
– nadmerné vypadávanie vlasov,
– časté infekcie, alergie alebo kožné problémy.

Prvá pomoc pri stuhnutí svalov zo stresu

Ak stres vyústi do nepríjemnej bolesti, napríklad v oblasti krčnej chrbtice, bez čakania siahnite po Aflamil kréme, ktorý účinne tlmí akútnu bolesť látkou aceklofenak. Aplikuje sa priamo na postihnuté miesto a keďže nezaťažuje tráviacu sústavu, dá sa používať aj dlhodobo.

Kedy so stresom k lekárovi?

Po prekonaní ťažšej životnej situácie alebo vyriešení daného problému väčšina príznakov ustúpi. Ak sa vám však nedarí odbúrať príčinu stresu, prechádzajú príznaky do dlhodobých až chronických problémov. Ak si s tým nedokážete poradiť, navštívte svojho lekára a porozprávajte sa s ním. Môže vám odporučiť lieky, ktoré vám pomôžu znížiť stres a úzkosť.

Kde ho kúpiť? 

AFLAMIL 15 mg/g krém kúpite v kamenných lekárňach alebo online.

Kde ho kúpiť?