Skip to content

Športy, ktoré najviac zaťažujú naše svaly a kĺby

Nielen oheň, ale aj šport niekedy býva dobrý sluha, ale zlý pán. Svalové preťaženie môže viesť k zraneniam, spôsobiť bolesť svalov a kĺbov po športe. Dokonca vedie k poškodeniu svalov a kĺbov, občas aj s trvalými následkami. Ktoré športy najviac zaťažujú telo a aké varovné signály organizmu treba brať vážne?

Čítať ďalej

Vhodné a nevhodné športy pre naše kĺby?

Každá primeraná športová aktivita je telu osožná. Niektoré športy spôsobujú väčšiu záťaž pre konkrétne partie tela alebo telo zaťažujú jednostranne. Preto ich občas vyvažujme komplexnými doplnkovými športmi. Z hľadiska poškodenia svalov a kĺbov je rizikový napríklad beh po tvrdom povrchu, ale aj tenis, golf, kulturistika, futbal, volejbal a basketbal. Vhodnými doplnkovými športmi k týmto aktivitám sú plávanie, bicyklovanie, gymnastika a správne robená rýchla chôdza (nordic walking) alebo parkour.

www.istockphoto.com

Bolesť svalov a kĺbov po športe

Bolesť kĺbov po behu alebo po inej športovej aktivite znamená, že boli preťažené. To môže byť spôsobené nesprávnou technikou pohybu, ale aj nevhodnými podmienkami. „Ľudia si napríklad neuvedomujú, že pri behu na tvrdom povrchu je každý jeden krok úderom pre kĺb. A potom sa čudujú, že ich bolia kolená, pod kolenom, členky… Pritom je to prirodzená odpoveď organizmu na neprimeranú záťaž,“ vysvetľuje ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák. Bolesť kĺbov po športe je jednoznačným signálom tela, že potrebuje oddych a regeneráciu. Ak sa to stalo po behu, treba prehodnotiť záťaž (odbehnuté kilometre), frekvenciu behu, podmienky terénu (asfalt a tvrdé povrchy sa neodporúčajú) a rovnako obuv.

Svaly preťažené jednostrannou záťažou

Športy ako tenis, bedminton, volejbal, basketbal, ale aj futbal prinášajú okrem nárazov kĺbov pri behaní aj väčšiu záťaž jednej časti tela. Pri tenise a bedmintone je to pravá alebo ľavá polovica vrátane preferovanej ruky. Výsledkom nebýva iba tenisový lakeť, ale aj skolióza chrbtice spôsobená tým, že svaly na jednej strane tela sú zaťažované a posilňované, kým na druhej polovici tela sú menšie, ochabnutejšie. Prudké pohyby pri švihu a vykrúcanie tela pri golfe (najmä pri nesprávnej technike) taktiež môžu viesť k poškodeniu chrbtice, stavcov, medzistavcových platničiek a bedrových a kolenných kĺbov.V dôsledku prudkých pohybov pri futbale, volejbale či basketbale dochádza k preťaženiu svalov horných alebo dolných končatín, k poškodeniu väzív aj chrupaviek a následne k bolesti svalov a kĺbov.

www.istockphoto.com

Pomoc pri bolesti svalov a kĺbov po športe

Nie každý bolestivý stav si žiada návštevu lekára, ale vyžaduje si pozornosť a primeranú starostlivosť. Na liečbu bolesti svalov a kĺbov po športe sú vhodné nesteroidné antireumatiká s aktívnou látkou aceklofenak.

Ten okrem tíšenia bolesti lieči aj zápal v postihnutom mieste a pomáha zabrániť rozšíreniu zápalu ďalej do tela.

Látka aceklofenak sa okrem liekov používa aj v krémoch. Krém Aflamil je na liečbu bolestivých svalov a kĺbov po športovej aktivite vhodný aj preto, že sa natiera lokálne, dá sa aplikovať opakovane, a pritom nezaťažuje trávenie, obličky ani pečeň. Aflamil krém by mal mať vo svojej lekárničke každý aktívne športujúci človek.

Nech je šport pre všetkých príjemnou aktivitou, ktorá prináša potešenie a radosť, nie bolesť a zranenia.