Prejsť na obsah

Dehydratácia v lete je nebezpečná aj pre svaly, kĺby a kosti

Význam dostatočného pitného režimu pre organizmus nemusíme zdôrazňovať. Čo však treba spomenúť, je fakt, že okrem malátnosti či bolesti hlavy sa nedostatok tekutín odráža aj na stave a funkčnosti svalov a kĺbov. Kosti sa môžu v dôsledku dehydratácie (nielen v lete) demineralizovať.

 

Čítať ďalej

Čo sa deje so svalmi, ktoré majú menej vody, ako potrebujú?

Voda tvorí dve tretiny ľudského organizmu a ovplyvňuje takmer všetky životne dôležité procesy v ňom. Transport kyslíka do všetkých buniek, trávenie, vylučovanie, vyvážený stav pH v tele, termoreguláciu a taktiež správne fungovanie kĺbov, chrbtice a svalov.

Práve svaly pozostávajú zo 75 percent vody. Ak organizmus v lete trpí dehydratáciou, telo siahne po vode v prvom rade zo svalovej hmoty. Rieši tak ochranu životne dôležitých orgánov – mozgu, srdca, pečene, pľúc…

Čo sa deje so svalmi, ktoré majú menej vody, ako potrebujú? Bolesť svalov nie je prvým príznakom dehydratácie, tá prichádza až pri silnom odvodnení. No aj pri miernej dehydratácii svaly ochabujú, sú unavené a čo je veľmi nebezpečné, ovplyvnené sú metabolické funkcie, ako napríklad metabolizovanie glukózy, ktorá prebieha práve vo svaloch.

Pite pre zdravé kĺby

Vysoký obsah vody má aj synoviálna tekutina, ktorá sa nachádza v chrupavkách kĺbov. Pôsobí ako mazivo, aby sa kĺby o seba netreli. Nedostatok tekutín preto môže vyústiť do nepríjemnej bolesti kĺbov.

Dehydratáciou v lete určite trpí aj chrbtica a medzistavcové platničky. Sú to rôsolovité útvary, z vyše 80 percent tvorené vodou. Počas noci z organizmu vodu a živiny doslova nasávajú. Cez deň sa platničky utláčajú a vysúšajú, v noci sa znova naplnia. (Preto sme ráno vždy o máličko vyšší a máme stuhnutú chrbticu.)

Demineralizácia kostí

Vysoké teploty v lete, pri ktorých sa organizmus ochladzuje potením, ale aj hnačka a vracanie pripravujú telo okrem vody aj o dôležité minerálne látky – sodík, draslík, horčík a fosfor. Hoci tvoria približne iba 4 percentá hmotnosti človeka, sú mimoriadne dôležité.

Označujú sa ako elektrolyty a okrem iných funkcií je ich úlohou udržiavať v bunkách správne množstvo vody a prenášať elektrické signály nevyhnutné na správne fungovanie nervov a svalov.

Nedostatok vody a úbytok elektrolytov v dôsledku dehydratácie v lete preto neraz vedie k svalovým kŕčom. Dlhotrvajúca nízka hladina vody, vápnika a ďalších minerálov mení aj kvalitu kostí – dochádza k demineralizácii. Kosti sú menej elastické, krehkejšie a náchylnejšie na poranenie a zlomenie.

www.istockphoto.com

Tekutiny aj strava

Nárazové pitie veľkého množstva tekutín nie je dobrá cesta pri miernej ani závažnej dehydratácii v lete. Naopak, aj keď už dôjde k dehydratácii, je dôležité prijímať tekutiny priebežne v menších dávkach. Voda by mala okamžite pomôcť pri pocite závratu aj slabosti. Pomáhajú aj iontové nápoje pre športovcov.

Bolesť svalov a kĺbov môže trvať dlhšie, netreba však hneď siahať po tabletke a dráždiť tráviaci systém. Žalúdok, ale najmä obličky a pečeň sú pri dehydratácii už aj tak dosť zaťažené. Riešením je aplikácia Aflamil 15 mg/g krému, ktorý účinne tlmí bolesť svalov a kĺbov (viac o lieku tu).

Základnou zložkou pitného režimu by mala byť klasická nesýtená voda. Dobré sú však aj minerálky s obsahom elektrolytov. Výborným zdrojom tekutín aj minerálov sú v lete aj melóny, uhorky a paradajky.Nech je šport pre všetkých príjemnou aktivitou, ktorá prináša potešenie a radosť, nie bolesť a zranenia.

Kde ho kúpiť? 

AFLAMIL 15 mg/g krém kúpite v kamenných lekárňach alebo online.

Kde ho kúpiť?