Skip to content

Otužovanie a jeho vplyv na zdravie kostí a svalov

Hoci väčšina z nás má radšej teplo než zimu a chlad, využívať cielené pôsobenie chladu je veľmi prospešné. Otužovanie zďaleka nepodporuje iba imunitný systém. Má mnoho ďalších benefitov a to dokonca aj na zdravie svalov a kostí.

Čítať ďalej

Chlad a jeho benefity

Jednou z metód prvej pomoci pri bolesti alebo poranení svalu je studený obklad. Dôvod je jednoduchý – chladom tlmíme zápalovú reakciu tkanív na úraz aj tvorbu opuchu a urýchľujeme tým reparačné procesy. Ako však pôsobí na svaly a kĺby pravidelné a systematické otužovanie?

„Otužovanie pôsobí na organizmus komplexne, napríklad zlepšuje imunitný systém, priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny aj nervový systém a rovnako tak na psychický stav človeka. Na pohybový aparát chlad pôsobí mobilizujúco, zvyšuje metabolizmus, zvyšuje sa prekrvenie svalov, čo uvoľňuje svalovú stuhnutosť, znižuje napätie svalstva a zlepšuje trofiku svalstva. Chlad priaznivo vplýva aj na vnímanie bolesti,“ vysvetlil ortopéd MUDR. Jozef Vojtaššák.

www.istockphoto.com

Otužovanie pre reumatikov

Pôsobenie chladu je z pohľadu pohybového aparátu prospešné pri akútnych úrazových dejoch alebo naopak pri chronických stavoch. Preto sa odporúča aj pacientom s chronickými ochoreniami pohybového aparátu, napríklad reumatikom.

„Chlad tlmí zápalové procesy vrátane reumatických ochorení. Podľa štádia ochorenia chlad používame ako pomocný liečebný prostriedok. Aplikácia chladu je vhodná pri chronických ochoreniach v rámci doliečovania stavu ako doplnková liečba. Chlad nie je vhodný ako primárna liečba ochorení,“ upozornil ortopéd J. Vojtaššák.

I keď otužovanie môže mať blahodarné účinky, každý človek by mal zvážiť svoje možnosti a mal by sa poradiť so svojím lekárom. Pobyt v studenej vode nie je vhodný pre ľudí s niektorými kardiovaskulárnymi ochoreniami, neodporúča sa pri zvýšenej teplote, pri infekčných ochoreniach, pri otvorených ranách, v pooperačnom období a pri ochoreniach, pri ktorých ešte nie je ukončený diagnosticko-terapeutický proces.

Bolesti kĺbov a svalov a otužovanie

Naopak, implantovaný kĺb alebo vymenené koleno nie sú po zahojení rán prekážkou v otužovaní. „Existuje individuálna variabilita reakcie na chlad, čo vyžaduje individuálny prístup každého ochorenia a  pacienta.  Pokiaľ je zdravotný stav pacienta kompenzovaný, stav po implantácii umelého kĺbu nie je prekážkou pre otužovanie. Otužovanie však neodporúčame pri ochoreniach zhoršujúcich sa pri chlade, akým je napríklad Raynaudov syndróm,“ dodal ortopéd.

Ak máte bolesti kĺbu či svalu z predchádzajúceho možného zápalu, obmedzenie funkcie kĺbu alebo svalov respektíve ďalších príznakov zápalu, je  štandardná prax  väčšiny z nás domáca samoliečba. „Adekvátnu dobu ( vzhľadom na veľkosti zápalu,  dĺžku pôsobenia,  lokality postihnutia,  pridružených ochorení)  odporúčame kľudový režim a  užívanie protizápalových a analgetických liekov, ako je napríklad Aflamil krém s obsahom látky aceklofenak. Základom je samozrejme prerušenie pôsobenia zdroja zápalu.  Nedoporučujeme liečebné procedúry ktoré zhoršujú bolesť,  lokálny opuch,  zhoršujú funkciu,  zvyšujú teplotu  alebo inak zhoršujú celkový nález,“ radí ortopéd.