Skip to content

Bolesti v chrbtici? Môže to byť reuma

Reuma je chronické ochorenie kĺbov alebo inej časti pohybového ústrojenstva. Reuma chrbtice postihuje mladých ľudí prevažne vo veku 18 – 35 rokov, viac mužov ako ženy. Odborne sa jej hovorí Bechterevova choroba alebo ankylozujúca spondylitída.

Čítať ďalej

Príznaky a príčiny reumy chrbtice

Typickými príznakmi reumy chrbtice sú silné bolesti akoby hlboko vnútri chrbtice, bolesti kĺbov, ranná stuhnutosť chrbtice a opuchy kĺbov. Medzi ďalšie príznaky, ktoré sa však nemusia vyskytovať súčasne, patrí pocit bolesti na hrudníku (najmä pri hlbokých nádychoch), bolesti kĺbov a šliach okolo piat, opuchy kĺbov a prstov na rukách, ale aj hnačka.

Príčiny ochorenia nie sú dostatočne známe. Všeobecne však platí, že ak sa ochorenie nepodchytí včas a pacient nie je nastavený na vhodnú terapiu, postupne dôjde k úplnému znehybneniu stavcov.

„Pôvod zápalových reumatických ochorení nie je jednoznačne doriešený. Pre mnohé ochorenia je charakteristická genetická dispozícia. Štartéry reumatických ochorení sú často mikrobiálne agensy, vyvolávajúce imunobiologickú odpoveď – zápal výstelky kĺbu. Pre chronické recidivujúce procesy je charakteristické striedanie remisie a opätovného vzplanutia zápalu kĺbu,“ vysvetlil ortopéd J. Vojtaššák.

 

 

Tlmenie bolesti a pohyb

Liečba spočíva v tlmení a redukcii imunologicky podmieneného zápalového procesu.

„Zápalové procesy sú v začiatočnom štádiu tlmené nesteroidnými antireumatikami, napríklad s aktívnou látkou aceklofenak, ktorý obsahuje krém Aflamil. V neskorom štádiu sa liečba zameriava na poruchy funkcie kĺbov, prinavrátenie výkonnosti pacienta a bazálnu liečbu reumy,“ spresňuje ortopéd.

Pripomína, že okrem lokálne aj perorálne aplikovaných liečiv je dôležitá nefarmakologická liečba formou fyzioterapie. Pokiaľ pacient dostatočne alebo vhodne necvičí, deštrukčné zápalové procesy úplne znehybnia prvé dva krčné stavce.

Krém Aflamil obsahujúci látku aceklofenak má analgetické aj protizápalové účinky. Pomôže aj s bolesťou chrbta. Ak bolesť neustupuje, vyhľadajte pomoc odborníka.

Odborne o bolesti