Prejsť na obsah

Osteoartróza: príčiny vzniku a liečba 

Osteoartróza je najčastejšia forma artritídy. Postihuje všetky voľne pohyblivé kĺby (zápästia, bedrové kĺby, kolenné kĺby)a to buď samostatne, alebo aj viacero kĺbov naraz. 

Čítať ďalej

Osteoartróza sa prejavuje: 

  • bolesťou postihnutých kĺbov pri zvýšenej námahe,  
  • stuhnutosťou kĺbov, 
  • rozšírením kostí v strede a na konci kĺbov prstov.  

Bolesť je často výrazná v noci v pokojovom režime. Na rozdiel od reumatoidnej artritídy ovplyvňuje len činnosť kĺbov, nie však ostatné tkanivá a orgány. 

Príčiny vzniku osteoartrózy

Osteoartritída je spôsobená opotrebovaním kĺbov, ktoré mohol spôsobiť vyšší vek, nadmerné zaťažovanie alebo staré zranenie. 

4 stupne osteoartrózy

1. stupeň – neurčité zúženie kĺbového priestoru 
2. stupeň – jasné kostné výrastky, zúženie kĺbového priestoru 
3. stupeň – početné kostné výrastky, jasné zúženie kĺbového priestoru, postupne sa objavujú deformácie koncov kostí 
4. stupeň – veľké kostné výrastky, značné zúženie kĺbového priestoru, výrazné deformácie koncov kostí 

Liečba osteoartrózy

Hoci je osteoartróza nevyliečiteľná, skoré odhalenie a riešenie problému môže spomaliť progres ochorenia, uľaviť od bolesti a obnoviť činnosť kĺbov.  
 
Bolesť sa dá pri osteoartróze zmierniť liekmi, ktoré pôsobia protizápalovo a analgeticky (nesteroidné antireumatiká vo forme tabliet, krémov, náplastí alebo sprejov), teplom alebo elektroliečbou 

Výhodou lokálnej protizápalovej liečby (napríklad Aflamil 15 mg/g krém) je znížené riziko závažných nežiaducich účinkov v oblasti tráviaceho traktu. Odporúča sa preto uprednostniť ju pred tabletkami. 

Okrem farmakologickej liečby (lieky) sa niekedy používajú aj rôzne fyzikálne metódy liečby. Pomáha aj zníženie hmotnosti v prípade nadváhy alebo obezity. Ideálnym športom je plávanie alebo bicyklovanie. 

Ak máte ťažkú osteoartrózu a ostatné liečebné postupy nezabrali, je nutný chirurgický zákrok (odstránenie poškodenej chrupavky alebo kĺbová náhrada).  

Ako nová možnosť liečby sa javí injekčná aplikácia kyseliny hyalurónovej alebo kmeňových buniek priamo do postihnutého miesta. 

Kde ho kúpiť? 

AFLAMIL 15 mg/g krém kúpite v kamenných lekárňach alebo online.

Kde ho kúpiť?